Weerstand / energie
Weerstand: Griekse bergthee, Sediritis of ironwort *
Er werd vroeger heel wat af gevochten. Na het ontdekken van ijzer en daarmee de komst van zwaarden ging het er helemaal hard aan toe. De Grieken gebruikten bergthee vanwege de desinfecterende eigenschappen voor behandeling van verwondingen door ijzer, het Grieks “sideritis” laat zich dan ook vertalen als “ de ijzeren”.
De blaadjes en de bloemen bevatten veel antioxidanten (ook wel flavonoiiden genoemd), etherische olieen en ijzer wat ons immuunsysteem ondersteunt en stimuleert en goed is voor de spijsvertering: een echte booster dus!
Ons immuunsysteem wordt versterkt door antioxidanten: stoffen die schade aan cellen en weefsel, zoals ziekte en veroudering, veroorzaakt door oxidatie, “tegen” gaan en herstellen. Oxidatie is een zuurstof verbruikende chemische reactie zoals bijvoorbeeld onze vetverbranding, en levert een onaardig bijprodukt op: de vrije radicalen. Deze aggressieve stoffen veroorzaken schade aan onze lichaamscellen, celdeling (DNA) en weefsel. Het onschadelijk maken en afweren van deze stoffen is een belangrijke rol van antioxidanten.
Verzorging en gebruikswijze
Verzorging
- Standplaats buiten: liefst zonnige plek, hoeft niet beschut te zijn
- Standplaats binnen: lichte plek liefst in het voorjaar naar buiten
- Hoogte: 30-45 cm
- Bloeitijd: juni-september, groen-gele bloemen
- Water: gemiddeld water toevoegen
- Winterhard: ja
- Drogen/invriezen: drogen blad en bloemen
Gebruikswijze
Midden zomer wanneer de bloem volop groeit kun je de bloeiende toppen en fluweel aanvoelende blaadjes plukken of aan het stengeltje afknippen en bundelen om te drogen. Altijd een aantal stengels laten staan zodat de plant door kan groeien.
Consumptie vers of gedroogd: pluk 4-5 blaadjes (of 1 takje met bloemetjes als die er zijn) en laat dit 10 minuten in heet water trekken.
Smaak
hele milde zachte smaak met een zeer subtiele hint van citrus en munt.
Probeer ook eens in combinatie met bijv. Verveine (citroen Verbena), stukje sinaasappel, kaneel, kurkuma, gember, kardemom, salie
Weerstand: Dropplant, anijshyssop, Koreaanse munt (Agastache)*
Anijshyssop of dropplant is een muntachtig kruid wat ruikt naar drop. Indianen gebruikten het vroeger als ademverfrisser.
Binnen de Chinese geneeskunde staat hyssop vooral bekend door de positieve bijdrage aan de spijsvertering, de ontstekkingsremmende en hartversterkende werking en ondersteunende werking bij koorts, keelpijn en hoofdpijn.
Verzorging en gebruikswijze
Verzorging
- Standplaats buiten: liefst zonnige warme plek, doorlatende grond
- Standplaats binnen: kan niet naar binnen
- Hoogte: 70-90 cm
- Bloeitijd: juni-sep, violetblauwe bloemen, echte vlindermagneet
- Water: gemiddeld water toevoegen, geen natte voeten
- Winterhard: ja op een droge beschutte plek maar stengel en blad sterven af en komt in voorjaar weer op
- Drogen/invriezen: drogen
Gebruikswijze
Van de dropplant kun je alles gebruiken zaadjes, blad en bloemen. Zowel vers als gedroogd. Voeg 3-4 blaadjes of 1-2 theelepels gedroogd kruid toe aan heet water en 6-8 minuten laten inwerken. Voeg in de zomer een aantal verse blaadjes toe aan koud water en laat het een half uurtje trekken in de koelkast voor een heerlijke coldbrew. Het blad is ook lekker in de salade en de eetbare bloemen geschikt voor decoratie.
Smaak
smaakt ietwat zoet naar anijs en heeft de geur van drop. Een echte smaakmaker.
Probeer ook in combinatie met: stukje sinaasappel, kaneel, kurkuma, gember en kardemom.
*Ben je zwanger of slik je medicijnen? Wees dan extra voorzichtig en overleg eerst met je huisarts.
**Gezondheidsclaim in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie
Bronnen: Voedingscentrum Nederland, Yvonne Meassen, Groot Handboek Geneeskrachtige planten van Dr Geert Verhelst, International aloe science counsil, Ortho Health Foundation, Ortho Kennis, Afrodisiac: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19501274, Herba Sanitas (G.van Elteren), Gezondheidsnet.nl, mens-en-gezondheid.infonu.nl, Plus Magazine.