Dokter Love

Dokter Love: Ashwaganda, winterkers (Withania Somnifera)

“Het stressniveau van een monnik, geheugen van een olifant, cognitie van een geleerde, kracht van een ezel, uithoudingsvermogen van een antilope en de seksuele functie van een tiener” claims uit de traditionele Ayurveda.

Ashwaganda vertaald “ geur van een paard” niet zozeer gekozen vanwege de geur maar wel dat de plant volgens de Ayurveda je de kracht van een paard zou geven.

De belangrijkste stof, en de hoogste concentratie, in Ashwaganda zijn glyco withanolides (die weer behoren tot de flavonoiden; een stof die o.a. zorgt voor de kleur in onze groenten en fruit).  Ashwaganda werkt als een adaptogeen oftewel het verhoogt de weerstand tegen lichamelijke en geestelijke stress. Doordat het lijkt op ginseng wordt het ook wel de Indiase ginseng of “ koninklijk kruid” genoemd.

Volgens de Ayurveda gaat het kruid celveroudering tegen, is het goed voor het denken en het geheugen en heeft het onder meer stress-verlagende, angst-remmende, anti-depressieve, neuro-protectieve, ontstekingsremmende, anti-oxidatieve, hormoon-regulerende en spierversterkende effecten. En last but not least de positieve bijdrage op de sexuele functies van zowel de man als de vrouw.

Verzorging en gebruikswijze

Verzorging

 • Standplaats buiten: op een zonnig plekje
 • Standplaats binnen: ergens op een halfzonnige warme plaats
 • Hoogte: 40-60 cm
 • Bloeitijd: juni-sept , rode besjes
 • Winterhard: ja, wel binnen
 • Water: humusrijke en vochtige grond
 • Drogen/invriezen: drogen

 

Gebruikswijze

Hoewel vrijwel alle onderdelen van de Ashwagandha plant bruikbaar zijn, worden de wortels het meest gebruikt. Ashwagandha kan zowel inwendig als uitwendig gebruikt worden. Maak de wortel van de ashwaganda schoon, 1-2 theelepels (op 500 ml) 30 minuten laten trekken of 10 minuten in heet water. Dit kan ook in combinatie met de bladeren en de love potion is klaar. Als je alleen het blad gebruikt is 1-2 grote bladeren (circa 8 cm) voldoende. Let op het kan snel bitter worden.

Het is wel familie van de nachtschade dus let op de dosering en niet te lang gebruiken achter elkaar.

Probeer ook in combinatie met gember, kardemom en kruidnagel.

Dokter Love: Damiana, Mexicaans liefdeskruid (Turnera diffusa)

Get your mojo working…damiana, ook wel bekend als Turnera diffusa, is een lage plant met gele bloemen en geurige bladeren. Vele culturen gebruiken Damiana om seksuele stoornissen zoals erectiestoornissen of een laag libido te behandelen. Denk bijvoorbeeld aan de Mexicaanse Maya’s, zij geloofden heilig dat dit kruid een gebrek aan seksueel verlangen zou kunnen verhelpen. Het kruid wordt in de kruidengeneeskunde daarom al vele eeuwen gebruikt door inheemse bevolkingen als een afrodisiacum.

De belangrijkste werkzame stoffen zijn o.a. caffeïne-achtige alkaloïden, bitterstoffen zoals damianine, de flavonoíden (antioxidanten) luteoline-, rhamnose- en quinovosederivaten. Het blad is een milde afrodisiac, oftewel libido stimulerend zowel voor de man als de vrouw.  Daarnaast werkt het als een neurotonicum: geestelijk opwekkend, opbeurend, rustgevend en geestelijk ontspannend.

Verzorging en gebruikswijze

Verzorging

 

 • Standplaats buiten: boven de 15 graden buiten liefst zo warm mogelijk
 • Standplaats binnen: op een zonnig en warm plekje
 • Hoogte: circa 50 cm
 • Bloeitijd: april-mei , goudgele bloemen
 • Winterhard: houdt niet van de kou dus wil lekker binnen wonen
 • Water: houdt van een vochtige grond in de zomer maar in de winter wat spaarzamer.
 • Drogen/invriezen: drogen

 

Gebruikswijze

Giet een liter heet water over drie eetlepels (10 tot 15 gram) damianakruid. Laat dit een kwartiertje trekken of laat het 5 minuten zachtjes koken. Daarna zeven en vervolgens een paar kopjes drinken, ongeveer een half uur voor het gewenste effect.

Probeer ook in combinatie met sinaasappel, jasmijnthee en kaneelstokje.

*Ben je zwanger of slik je medicijnen? Wees dan extra voorzichtig en overleg eerst met je huisarts.

**Gezondheidsclaim in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie

Bronnen: Voedingscentrum Nederland, Yvonne Meassen, Groot Handboek  Geneeskrachtige planten van Dr Geert Verhelst, International aloe science counsil, Ortho Health Foundation, Ortho Kennis, Afrodisiac: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19501274, Herba Sanitas (G.van Elteren), Gezondheidsnet.nl, mens-en-gezondheid.infonu.nl, Plus Magazine.

Kruiden theeplanten

Weerstand/energie

Hoe zorg je voor een goede weerstand en geef je je lichaam en immuunsysteem een boost?

Detox

Pak je buikvet aan: een steuntje in de rug bij het afvallen en reinigen van het lichaam door nieren/lever en darmen.

Relax/slapen

(Voorjaars)moeheid, lusteloos of juist rusteloos; hoe zorg je voor ontspanning en een goede gezonde nachtrust; belangrijke peilers voor je geestelijke en lichamelijke gezondheid.

D-stress/ontspannen

Doorbreek vermoeidheid, stress, teveel werk dat af moet zijn: op naar een gezond spannings evenwicht.

Dokter love

Breng de Bolero terug in de slaapkamer, sleur eruit en stemming erin met deze love potion.

© Blijplantje 2020. All Rights Reserved

Contactpersonen

Nathalie van Iterson
Miranda Rijsdijk

Mail: info@blijplantje.nl