Veel gestelde vragen

Waar is Blijplantje te koop?

Blijplantje is voorlopig te koop via onze webshop en wordt verzonden via de post. We zijn altijd op zoek naar nieuwe verkooppunten dus mocht je interesse hebben om Blijplantje te verkopen laat een berichtje achter via info@blijplantje.nl.

Hoe moet ik mijn Blijplantje verzorgen?

1. Plant je stekjes in een potje met potgrond. Kies bij voorkeur voor een pot met gaten onderin. Dan kan het overtollig water uit de pot lopen en krijgt de plant voldoende lucht. Je kunt deze pot vervolgens in een leuke sierpot of mand.
2. Wil je je plant direct in een sierpot zetten zonder drainage gaten, leg dan een laag hydrokorrels onderin. Die nemen een deel van het overtollig vocht op en geven dit later weer af aan de potgrond.
3. Zet de plant op een lichte, warme plaats in de huiskamer.
4. Hou de potgrond vochtig door regelmatig water te geven. Het liefst met regenwater.
5. Van 1 oktober tot 1 maart verkeren de planten in rust en groeien amper. Je kunt de plant dan in de volle zon zetten op een warme plaats in de huiskamer.
6. Geef de planten een keer per maand kamerplanten voeding.
7. Om een stevigere plant te krijgen die in de breedte gaat groeien in plaats van alleen maar omhoog, kun je de plant toppen. Kijk op het filmpje over toppen om te weten wanneer en wat je moet toppen.

Hoe lang duurt het voordat ik de blaadjes kan plukken?

Hoe snel de plant groeit hangt af van de hoeveelheid licht en de temperatuur. Bij veel licht en warmte groeien de plantjes snel genoeg tot ongeveer 20 cm hoogte in 8-10 weken. Dan kun je de eerste blaadjes afknippen.

Laat wel altijd 2/3 e aan de plant zitten want dan kan je plantje gewoon weer doorgroeien.

Hoe verloopt de verzending en betaling?

Bezorgen
Wij doen er alles aan om je bestelde box zo netjes en snel mogelijk te bezorgen. Wij streven ernaar om uiterlijk binnen 10 dagen je box te leveren. Dit lijkt lang, maar het betreft een levend product en werken onze vrienden van de sociale werkplaats graag op een vaste dag. Bovendien hebben wij geleerd dat tijdsdruk niet hun ding is. Soms gaat dit streven mis en wordt er hier of daar een foutje gemaakt. Is je box na 10 dagen nog niet binnen? Mail ons , dan kijken we even met je mee!

Verpakking
De stekjes worden ingepakt door het team van de sociale werkplaats. Zij hadden nog nooit een stekje ingepakt, maar vinden het heel leuk en leerzaam om te doen. Soms gaat het nog niet helemaal zoals we willen. Mocht de box dus niet overeenkomen met het plaatje: laat het ons even weten.

Duur
De bestellingen worden verzameld van woensdagochtend tot dinsdagmiddag 16.00 uur. Vervolgens gaan de stekjes op woensdagochtend in alle vroegte vanuit de kas naar de sociale werkplaats. Daar worden de stekjes nog dezelfde dag voorzichtig verpakt en verzonden.

Niet ontvangen
Helaas gaat er weleens wat mis bij PostNL, zeker als het ontzettend druk is. Als je box niet is aangekomen dan kijken we waar het fout is gegaan zodat we dit kunnen oplossen.

Wat is verschil tussen thee en tisane?

Thee wordt officieel gemaakt van de gedroogde bladeren van de theeplant Camellia Sinenis. Alle kruidenaftreksels in water worden ook wel tisanes (van het Grieks afgeleid “ptisane” ) genoemd of kruidenthee.

Bekende voorbeelden zijn muntthee en gemberthee.

Omdat een tisane geen theebladeren bevat, bevat het ook geen cafeine of looizuur.

In onze suggesties zit soms groene thee, dit bevat wel theeine (soort cafeine). Ter vergelijking er gaan ongeveer 3 mokken thee qua theeine tegenover 1 mok koffie. Daarnaast zijn ook hoeveelheid en soort theebladeren, hoe lang de thee trekt en de grootte van de mok bepalend.

Wat is verschil tussen groene thee en “witte” thee?

Groene thee is gemaakt van de bladeren van de theeplant die direct na de pluk worden gestoomd. Dit inactiveert enzymen(een stof die een chemische reactie versneld) die ervoor zorgen dat de antioxidanten (polyfenolen genoemd) juist niet oxideren en waardoor de groene kleur bewaart blijft. Vervolgens worden de blaadjes gerold en geplet en bij lage temperatuur gedroogd. Voor “witte” thee worden alleen de ongeopende bladknoppen van de theeplant gebruikt en na het stomen worden de bladeren meteen gedroogd. Hierdoor bevat witte thee meer antioxidanten.

Een heel lang verhaal om aan te geven dat groene thee goed is voor de gezondheid en al bij 3 tot 4 koppen thee per dag. Zo verlaagt het de bloeddruk  en verkleint de kans op een beroerte.

In tegenstelling tot andere thee soorten is het advies om voor groene thee, water te gebruiken van 70-80 graden celsius ,(paar minuten na de kook) bij een hogere temperatuur wordt de thee snel bitter.

Waar staat ayurveda voor?

Ayurveda komt uit het Sanskrit; ayus betekent “leven” en veda betekent “wetenschap” en gaat uit van de eenheid en in harmonie zijn van ons lichaam, geest en onze omgeving. Het is gebaseerd rond de 3 dosha’s ook wel 3 energietypen genoemd: vata, pitta en kapha in combinatie met de 5 elementen: aarde, water, vuur, lucht, ruimte.

De leer is gericht op ons natuurlijke-en zelfgenezende vermogen en hoe deze te gebruiken- versterken en in stand te houden.

Vata staat voor de energie van beweging (ruimte en lucht elementen) en beinvloedt o.a.onze spieren, bloedsomloop, ademhaling en hartslag.

Pitta staat voor de energie van de stofwisseling (water en vuur elementen) en beinvloed  o.a.lichaamstemperatuur, stofwisseling,  huid-en zichtvermogen en onze spijsvertering.

Kapha staat voor de energie van onze weerstand (aarde en water elementen)en beinvloed o.a. onze vochthuishouding, botten, immuunsysteem psychische stabiliteit en geheugenfunctie’s.

Is jullie thee biologisch?

Wij vinden het belangrijk dat al onze thee en thee-ingredienten aan de hoogste kwaliteits eisen voldoen. Al onze blijplantje thee kruiden zijn MPS gecertificeerd en biologisch gekweekt. Voor meer informatie zie ook planetproof.nl

Zit er cafeïne in de thee?

Al onze verse thee kruiden zijn tisanes en bevatten geen cafeïne, door de toevoeging van groene en witte theebladen bevatten onze gedroogde thee melanges wel van nature theïne (cafeïne). De opwekkende werking is echter een stuk minder dan cafeïne.

Gebruik van aroma’s

Al onze verse kruidenthee en suggesties bevatten geen aroma’s.

Gebruik van anijs ivm hoge bloeddruk

We raden aan om verschillende thee soorten te drinken gedurende de dag. Sommige theesoorten zijn beter geschikt om met mate te drinken. Dit staat ook aangegeven bij de verschillende theesoorten op onze website. Zo heeft het veelvuldig gebruik van zoethout een verhogend effect op de bloeddruk.

Gebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding

Niet al onze verse kruiden thee is geschikt voor gebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding, we bevelen dan aan om voor het gebruik dit te toetsen/af te stemmen met je (ortho moleculaire) therapeut of huisarts.

Thee in combinatie met medicijnen

Onze verse kruiden thee is geschikt voor dagelijks gebruik. Langdurig en intensief gebruik raden we echter af. Indien er medicijnen worden gebruikt bevelen we aan om voor het gebruik dit eerst af te stemmen met je (ortho moleculaire) huisarts.

Wetgeving en gezondheid claims

Het gebruik van gezondheidsclaims is in de Europese wetgeving geregeld. M.b.t. kruidengebruik heeft de Europese voedsel- en warenautoreit EFSA nog geen advies uitgebracht, waardoor de Europese Commissie nog geen uitspraak heeft gedaan. Voor al onze kruidenplanten geldt daarom het volgende:

  • Gezondheidsclaim in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie

Wat doen jullie aan climate change

We werken zoveel mogelijk samen met kwekers en producenten die geloven in een goede balans tussen mens en milieu. We zoeken daarom altijd naar alternatieven of mogelijkheden die beter zijn voor het milieu. Zo hebben we 100% biologisch afbreekbare potten, plasticvrije omverpakking en werken we zoveel mogelijk met lokale kwekers. Daarnaast werken we met gerecycled plastic. En een aantal planten die we verkopen zijn goed voor het aantrekken van bijen of dragen positief bij aan bebossing.

Gebruik van thee door kinderen

Meeste kruidenthee is ook geschikt voor kinderen. Dokter Love is ongeschikt voor kinderen.

Glutenvrij/vegetarisch/vegan

Onze verse kruidenthee is geschikt voor veganisten en vegetariërs en is glutenvrij.

Hoeveel mag ik drinken?

We raden aan zo divers en gevarieerd mogelijk thee te gebruiken en niet te lang achtereen dezelfde titanen te drinken. Daar waar een matig gebruik van wordt aangeraden zal dit ook te vinden zijn op onze website. Bij zwangerschap, medicijn gebruik en bij twijfel raden wij aan eerst de huisarts of ortho moleculaire therapeut te raadplegen.

Hoeveel water gebruiken jullie?

De dosering die wij hanteren gaat uit van een gemiddeld theeglas of mok van circa 200-250 ml.

Hoeveel blaadjes moet ik gebruiken?

Voor een verse tisane (met vers geplukte blaadjes) van je Blijplantje adviseren we 3-4 van de grootste blaadjes. Let op niet meer dan 1/3e van de plant plukken anders sterft de plant.

Voor gedroogde tisane adviseren we 1-1,5 theelepel.

Hoelang moet het trekken?

Het trekken van kruiden thee is over het algemeen langer dan gewone groene/witte thee. De gemiddelde trektijden:

    • Verse Kruiden thee: 100 graden, 8 minuten
    • Gedroogde kruiden thee: 100 graden, 5 minuten
    • Groene thee: 75-80 graden, 4 minuten
    • Witte thee: 75-80 graden, 4 minuten

Baat het niet schaadt het ook niet?

In tegenstelling tot wat er wordt geroepen over kruiden: “ baat het niet schaadt het niet” principe is er wel degelijk een verschil tussen de verschillende kruiden en hun werkzaamheid. Wij raden dan ook aan bij twijfel altijd een ortho moleculair therapeut of je eigen huisarts te consulteren.

Hoeveel calorieën zitten er in de tisane?

Onze thee bevat zo weinig calorieën dat we hier geen melding over maken op de verpakking.

Kan ik de bladeren ook drogen?

Ja veel bloemen en bladeren lenen zich prima om ook te drogen of in te vriezen voor een later gebruik. Drogen kan op verschillende manieren: het takje met/zonder bloem afknippen en onderste boven hangen in een donkere en droge ruimte duurt ongeveer 2 weken (afhankelijk van de luchtvochtigheid en de dikte van de blaadjes). Of in een oven op de laagste stand langzaam laten drogen (50-60 graden:5-6 uur) doe regelmatig de ovendeur even open om vocht eruit te laten en voor de luchtcirculatie. En nog sneller is met de magnetron: op 600 watt, 3-6 minuten (afhankelijk van grootte van het blad)op een vetvrij papiertje leggen met een papiertje erover heen.

Stelregel: knip nooit meer dan 1/3 van de plant en laat 2/3 staan. En voor alle methoden geldt: knisperig is droog.

Hoe zet ik tisane met gedroogd blad?

Voor een kopje tisane met gedroogd blad is het advies om 1-1,5 theelepel kruid te gebruiken op 200-250 ml heet water (100 graden). En dit ongeveer 5-8 minuten te laten trekken.

Hoe bewaar ik de bladeren?

De gedroogde bladeren/bloemen/wortels bewaren in een luchtdichte verpakking op een donkere plaats.

Tips voor een gezonde levensstijl

Eet gezond & gevarieerd, neem genoeg beweging bijv yoga, drink voldoende vocht en zorg voor een regelmatig leefpatroon en neem de tijd voor persoonlijke hygiene.

© Blijplantje 2020. All Rights Reserved

Contactinformatie

 

Mail: info@blijplantje.nl