D-stress / ontspannen
D-stress/ontspannen: Citroen verbena, verveine(Alosyia Citriodora)*
Citroenverbena, geurig ijzerhard, niet te verwarren met citroenmelisse wordt in Frankrijk ook wel “ verveine” genoemd. In de oudheid tijdens bloedige veldslagen met ijzeren wapens, geloofde men dat de plant Ijzerhard een soort anti ijzer kracht met zich meedroeg. Het meedragen van de plant zou de strijder behoeden voor verwonding door ijzer. En mocht het toch leiden tot een verwonding dan zou dit kruid helpen met genezing.
Zorgen, piekeren en weinig slaap, ervaar je teveel en langdurig stress dan maak je waarschijnlijk ook teveel van het stresshormoon “cortisol” aan. Ons lichaam maakt dit normaliter samen met adrenaline aan om te kunnen vechten of vluchten (in een acute stress situatie). Te veel cortisol kan leiden tot versnelde veroudering, weinig energie en verhoogde eetlust. Veel mensen komen daarom aan door stress wat zich met name hecht aan onze buik het zgn. buikvet. Met name rondom onze organen(visceraal vet)is het meest ongezonde vet in ons lichaam.
Verveine heeft licht rustgevende eigenschappen en is een neurotonicum oftewel een aansterkend middel voor de zenuwen. Daarnaast bevat het ook veel antioxidanten en bevordert de spijsvertering.
Verzorging en gebruikswijze
Verzorging
- Standplaats buiten: in het zonnetje
- Standplaats binnen: ergens op een zonnig plekje, in het voorjaar wil ze graag naar buiten
- Hoogte: circa 60 cm
- Bloeitijd: juli-sept , bevlieging door honingbijen
- Winterhard: houdt niet van de kou dus lekker binnen zetten in de winter
- Water: gemiddeld (als het in een pot zit dan wel regelmatig water geven)
- Drogen/invriezen: drogen of invriezen als ijsblokje
Gebruikswijze
Gebruik verse blaadjes, hoeveelheid naar smaak toevoegen aan heet water (kan ook gebruikt worden voor een heerlijk frisse dorstlessende cold brew), 8-10 minuten laten trekken.
Smaak
frisse smaak met citrus tonen.
Probeer ook in combinatie met sinaasappelschil en kruidnagel.
D-stress/ontspannen : Citroenmelisse (Melissa officinalis)*
Citroenmelisse komt van het woord “melissa” en betekent “honingbij”, het is dan ook erg aantrekkelijk voor bijen maar juist weer niet voor muggen. Dus een ideaal anti-mug middel,.
Het kruid heeft een positief effect op ons limbische systeem (dat deel van onze grote hersenen die gaan over emoties en emotioneel geheugen). Het beschermt de grote hersenen van te grote prikkels van buitenaf en is daarom goed geschikt voor kopje rustgevende thee.
Verzorging en gebruikswijze
Verzorging
- Standplaats buiten: halfzonnige plaats
- Standplaats binnen: ergens op een halfzonnige plaats, in voorjaar lekker naar buiten
- Hoogte: kan wel tot 1 meter hoog worden maar in een bak meestal 40-60 cm
- Bloeitijd: juni-sept , witachtige bloemen aantrekkelijk voor honingbijen
- Winterhard: ja, maar verliest wel haar blad
- Water: gemiddeld vraagt wel om voedsel en hummusrijke grond
- Drogen/invriezen: drogen of invriezen met water als een ijsblokje
Gebruikswijze
Gebruik een aantal blaadjes (met name in begin van seizoen zijn ze extra geurig)en voeg deze toe aan iets afgekoeld warm water, bij te heet water verbranden de bladeren. Of doe een takje melissa in koud water en serveer als cold brew. In de koelkast enkele dagen te bewaren. Melissa leent zich door de citrus tonen ook goed als smaakmaker om toe te voegen aan salades, ijs, of soep.
Smaak
zowel de geur als de smaak is verfrissend citrusachtig.
Probeer ook in combinatie met munt, kamille en rozebottel.
*Ben je zwanger of slik je medicijnen? Wees dan extra voorzichtig en overleg eerst met je huisarts.
**Gezondheidsclaim in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie
Bronnen: Voedingscentrum Nederland, Yvonne Meassen, Groot Handboek Geneeskrachtige planten van Dr Geert Verhelst, International aloe science counsil, Ortho Health Foundation, Ortho Kennis, Afrodisiac: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19501274, Herba Sanitas (G.van Elteren), Gezondheidsnet.nl, mens-en-gezondheid.infonu.nl, Plus Magazine.