Detox / afvallen
Detox/afvallen: Onsterfelijkheidskruid , Jiaogulan (Gynostemma)*
Uit de traditionele Chinese geneeskunde staat Onsterfelijkheidskruid of Jiaogulan bekend om zijn heilzame werking die verwant is aan die van ginseng (vandaar ook wel “poor man’s ginseng” genoemd want het is een stuk goedkoper). In de Chinese provincie Guizhou waar veelvuldig Jiaogulan thee wordt gedronken ligt het gemiddeld aantal 100 jarigen of ouder veel hoger dan elders vandaar de naam: Onsterfelijkheidskruid.
Reinigen/afvallen: Jaiogulan draagt bij aan het reinigen van het lichaam, geeft het lichaam meer weerstand en energie. Rijk aan anti-oxidanten en is goede aanvulling op een Detox kuur of afvalkuur*.
Water of kruidenthee helpt in het sneller verlaten van afvalstoffen uit je lichaam en bevordert de spijsvertering en je stofwisseling. De lever en nieren zijn belangrijke organen voor het ontgiften en reinigen van je lichaam en zijn ook gebaat bij een gezonde vochthuishouding. Geadviseerd word 1,5 tot 2 liter (wel non-alcoholisch)per dag te drinken wat neerkomt op ongeveer 5-8 keer plassen per dag. En door genoeg te drinken heb je sneller een “vol” gevoel wat helpt als je wilt afvallen.
Verzorging en gebruikswijze
Verzorging
- Standplaats buiten: bodembedekker
- Standplaats binnen: half zonnig plekje in huis, het is een klimplantje dus houdt van klimmen (omhoog of omlaag), liefst in voorjaar buiten zetten
- Hoogte: 15 cm (afhankelijk van een stokje waar de plant aan kan klimmen) of laten hangen.
- Water: met plantenspray bodem vochtig houden, wortels moeten kunnen ademen
- Winterhard: ja, verliest wel haar bladeren buiten, binnen niet
- Drogen/invriezen: bladeren kunnen gedroogd worden
Gebruikswijze
Neem een theelepel aan blaadjes (of knip een 10 cm takje) van de plant, giet hier heet water over. Laat 8-10 min trekken. Voeg eventueel munt ,verveine of bijv honing toe voor een intensere smaak.
Smaak
Smaak: Onsterfelijkheidskruid heeft een mild zoete kruidige smaak. Lekker in combinatie met bijv. verveine (citroenverbena)
Probeer ook in combinatie met citroen schil, sereh, gember, pepermunt.
Detox/afvallen: Gewone Agrimonie, zangerskruid, Noorse thee (Agrimonia Eupatoria)*
Het woord agrimon heeft verschillende betekenissen maar de bekendste is afkomstig van “ agros monas” en betekent “ eenzaam in de akker” waarschijnlijk omdat de plant vaak alleen staat. Onze Scandinavische buren drinken de thee om zich losser en vrolijker te voelen. Elke dag een kop thee op de nuchtere maag is hun advies. En voor de “zangers” onder ons: het drinken en gorgelen van Agrimoniethee maakt de stem helder onder de douche.
In de plant aanwezige bitterstoffen stimuleren de werking van de lever. Het bevordert de spijsvertering en afscheiding van maagsappen, goed voor onze “gut health” dus. Het is mild diuretisch (vochtafdrijvend)en de aanwezigheid van kiezelzuur ondersteunt het slijmvlies in de urinewand. De looistoffen zijn o.a. goed tegen diaree. Daarnaast bevat agrimonie ook flavonoiiden, (verzamelnaam voor verschillende krachtige antioxidanten en geven o.a. kleur aan groente en fruit).
Verzorging en gebruikswijze
Verzorging
- Standplaats buiten: half zonnig, half schaduw
- Standplaats binnen: half zonnig/schaduwrijk plekje in huis, voorjaar lekker buiten zetten
- Hoogte: 30-90 cm
- Bloeitijd: juni-november, gele bloempjes (bloeien maar 3 dagen),
- Water: matig droog tot vochtig
- Winterhard: ja,
- Drogen/invriezen: bladeren kunnen gedroogd worden
Gebruikswijze
2 gram verse blaadjes afknippen van de agrimonie (incl steeltje) en 10 minuten in heet water of 1 theelepel gedroogd kruid voor 10 minuten laten trekken. Oogsten is het beste wanneer er bloemetjes aan zitten. Niet meer dan 3 kopjes per dag.
Smaak
Agrimonie heeft een zoete licht abrikoosachtige geur.
Probeer ook in combinatie met citroenschil, sereh stengel, gember wortel, munt.
*Ben je zwanger of slik je medicijnen? Wees dan extra voorzichtig en overleg eerst met je huisarts.
**Gezondheidsclaim in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie
Bronnen: Voedingscentrum Nederland, Yvonne Meassen, Groot Handboek Geneeskrachtige planten van Dr Geert Verhelst, International aloe science counsil, Ortho Health Foundation, Ortho Kennis, Afrodisiac: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19501274, Herba Sanitas (G.van Elteren), Gezondheidsnet.nl, mens-en-gezondheid.infonu.nl, Plus Magazine.